Pedeseta izvedba predstave “Tko je to izumio”

May 30, 2018 Off By admin

Zagreb, 30. svibnja 2018. – U petak 30. lipnja predstava Teatra Tirena “Tko je to izumio” izvedena je 50. put!

“Tko je to izumio”je predstava o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima praizvedena 22. ožujka 2013. u Tehničkom muzeju. Danas je u Dvoru u sklopu projekta “Ruksak pun kulture” Ministarstva kulture izvedena pedeseti put!

Tekst Nine Horvat režirala je Frana Marija Vranković a Slavoljubu i Ruđera, djecu koja publiku vode kroz priču utjelovili su glumci Petar Cvirn i Sanja Milardović. Za glazbu je zaslužan Darko Horvat a za kostime Petra Dančević. Vizualni identitet predstave oblikovala je ilustratorica Lana Hudina.

U predstavi Ruđer i Slavoljuba uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. No tko bi rekao da je gradiva tako mnogo! Cepelin se trebao zvati švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti uz pomoć otiska prsta riješeno ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteća brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci. Kroz predstavu “Tko je to izumio”djeca na zabavan način otkrivaju dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest.

Predstava je nastala u suradnji s Tehničkim muzejem i uz poticaj Ministarstva kulture te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba. 2014. uvrštena je u program 3. Festivala neovisnih kazališta FEN u Opatiji a 2017. i 2018. u program Dana intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u organizaciji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.