Zaredali bravurozni glazbeni nastupi saksofonista u Zagrebu

July 13, 2018 Off By admin

ZAGREB, 13. srpnja 2018. -I jučerašnji dan Svjetskog kongresa saksofonista ispunio je očekivanja sudionika i brojne publike koje je pohodila glazbene nastupe i koncerte, koji se tijekom kongresa od 10. do 14. srpnja održavaju po cijelom gradu. Uz brojne koncerte na Muzičkoj akademiji nastup je održao i David Nabb uz pratnju Sae Lee na klaviru. Kao i prethodnih dana, intenzivan program odvijao se je u Teatru &TD i Francuskom Paviljonu, kao i u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su od jutarnjih do kasnih večernjih sati nastupali solisti, grupe i orkestri. Izuzetan nastup publici, koja je uzvratila ovacijama, priuštili su mladi saksofonisti iz Japana, „Japan Saxophone Orchestra“, pod ravnanjem dirigenta Shinichi Iwamota, a u Jazz & Cabaret Clubu Kontesa, Andrey Turygin i Four Saxophone Quartet.

U večernjim satima u Muzeju za umjetnost i obrt nastupio je Caovva Saxophone Quartet te potom Luis Federico, Jaureguiberry and Manuel Gonzalez. U Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod vodstvom dirigenta Andreasa Marinellija, nastupali su velikani saksofona: Attilio Berni, Rosario Giuliani, Victor Goines, Perico Sambeat, Krzysztoof Urbansky i nenadmašan Branford Marsalis, kojeg je Svjetski kongres saksofonista doveo u Zagreb. Završetak koncerta obilježio je njihov nenadmašan zajednički nastup, uz veliki aplauz publike.

Posve drukčiji glazbeni izričaj vladao je Zrinjevcem gdje su nastupali Bijeli klaunovi, Saxolosax, White Clowns Ensenble, a potom i odlični Tokyo Rock’n’Sax. Pred brojnom publikom svih generacija pokazali su svu strast i umijeće sviranja rock hitova i vlastitih kompozicija, a rasplesana publika tražila je nekoliko puta njihov povratak na pozornicu. Glazbenici grupe Tokyo Roc’n’Sax na kraju svog nastupa publiku su pozvali u subotu, 14. Srpnja na svoj nastup u sklopu koncerta na Bundeku. Koncert na Bundeku predstavljat će pravi glazbeni spektakl, a organizatori pripremaju i posebna glazbena iznenađenja za publiku, koja će imati priliku uživati u popularnoj glazbi i odličnim glazbenim izvođačima. Glavna zvijezda ipak će biti saksofon.

****

IZDVAJAMO/najava za petak, 13. srpnja

U Talijanskom centru za kulturu, u Preobraženskoj ulici 4, do subote je postavljena izložba Saxophobija, koju čini niz od sedamdesetak različitih saksofona nastalih kroz vrijeme. U terminu od 13.00 do 14.00 sati predviđena je zadnja vođena tura, a o izložbi će govoriti maestro Attillio Berni, poznati talijanski saksofonist, koji je ujedno kolekcionar i vlasnik izložbe o saksofonima.

Za ljubitelje dobre glazbe i vrhunski izvedbi lokacije su poznate – Muzička akademija, Teatar &TD, Francuski paviljon – gdje će se odvijati glazbeni nastupi već od jutarnjih sati, a ljubiteljima dobre svirke predlažemo izlazak u Muzej za umjetnost i obrt gdje od 20.00 sati mogu uživati u četiri glazbena nastupa: Arcadia Sxophone Quarter, Marici Saxophone Quartet, Essocia International, Chris Collins Italian Trio.

Svi glazbeni nastupi i koncerti su otvoreni za javnost, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.